Ájurvéda, nejstarší ucelený medicínský systém na světě, se znovu dostává do popředí. Oblíbilo si ji i mnoho lidí v západním světě. Jedním z osvědčených ájurvédských koření je kurkuma dlouhá (curcuma longa), které se někdy přezdívá indické zlato. Ve vysokých dávkách nebo kvalitně zpracovaná do kapslí se dá využít při mnoha zdravotních obtížích. Její účinky na zdraví jsou mimořádné.

Ájurvéda už u nás dávno není neznámým pojmem. Tento ucelený medicínský systém vznikl v Indii před více jak 5 tisíci lety. Zahrnuje v sobě všechny oblasti lékařství. Její velkou část pak tvoří věda o omlazování. Konec konců ze sanskrtu by se slovo ájurvéda dalo volně přeložit jako „věda o životě“. Interní medicína se v ájurvédském podání významně opírá o dravjagunu – byliny. Ty jsou v ájurvédě tradičně využívány ve formě odvarů, prášků, past, medikovaných olejů nebo třeba léčivých vín. V posledních letech ale v západním světě i mezi moderněji smýšlejícími Indy převládá užívání bylin zpracovaných do praktických kapslí.

Z původních ajurvédských principů vznikla i o něco mladší tradiční čínská medicína a z ajurvédských znalostí bylin vychází např. homeopatie a další holistické systémy léčení. Na druhou stranu její přínos oceňuje i západní medicína. Mnoho lékařů se dnes vzdělává v umění ájurvédy, speciální diagnostice dle pulsu, jazyka, nehtů atd. a doporučuje svým pacientům ájurvédské bylinné léky – fytofarmaka, která se mohou stát podporou při léčení lehčích i vážnějších zdravotních obtíží. Ájurvédu jako systém uznává i světová zdravotnická organizace, kterou známe pod zkratkou WHO.

Ájurvéda a každodenní život

kurkuma léčivé účinky

Ájurvéda má mnoho stupňů uplatnění, její základy jsou ale pevně zakořeněné v každodenním životě. Pohledem tohoto starověkého učení bychom měli se svým zdravím pracovat denně pomocí správného stravování, které je vhodné pro náš typ, ale také bylin a koření. Vaření je v ájurvédě specifické v tom, že koření či byliny nepoužívá jako dochucovadla jídla, ale jako nástroje, jak upevnit své zdraví. Vaření většinou probíhá tak, že do rozehřátého hrnce dáte trochu ghí – přepuštěného másla – a na něj přidáte vhodné koření a chvíli ho restujete, aby „pustilo“ zdraví prospěšné látky. Teprve pak se přidávají další suroviny. Jedním z opěrných bodů ajurvédské kuchyně je koření, které známe jako kurkuma dlouhá. V Indii je nazývané turmerik nebo haldí. Význam kurkumy se ale neomezuje jen na vaření, ukázalo se totiž, že ve vyšších dávkách má i příznivé účinky na lidské zdraví.

Kurkuma a její tradičně oceňované účinky na zdraví

Tradičně oceňované účinky kurkumy jsou opravdu zajímavé. Kurkuma má vliv např. na kardiovaskulární systém, játra, imunitní systém, nervovou a dýchací soustavu, stav pokožky na klouby a kosti. Působí také jako antioxidant. Její užití je různorodé, může se užívat i zevně. Například smícháním s medem se z ní vytváří pasta, která se v tradiční ájurvédě využívá ke zlepšení pohybu.

Využití kurkumy v západním léčení

Podle provedených klinických testů se ukázalo, že látkou, která v prvé řadě stojí za oceňovanými schopnostmi kurkumy a jejími blahodárnými účinky na zdraví, je kurkumin – žlutooranžový pigment a silný antioxidant.

Slibné výsledky se pak prokázaly například v klinických pokusech mapujících působení kurkuminu v porovnání s jinými obvykle užívanými léčivými přípravky. Proto se kurkuma i v západním světě stala vyhledávaným pomocníkem při obtížích s klouby.

vstřebatelnost kurkumyVstřebatelnost kurkumy

Ačkoli původně ájurvéda pracovala s kurkumou pomocí výše uvedených prostředků, dnes máme možnost ji užívat přece jen s větším komfortem, tedy v tabletách či tobolkách. Užívání kurkumy v přírodním stavu by však mohlo mít malý háček, je totiž ve vyšších dávkách hůře vstřebatelná. Proto je dobré ji užívat v tobolkách, které byly k tomuto účelu upraveny. Někteří výrobci umí s kurkumou pracovat tak, aby byla pro konečného spotřebitele maximálně přínosná. Je žádoucí, aby kapsle s kurkumou neobsahovala další látky určené pro výživu kloubů. Tyto látky by se na sebe navázaly, a snížily tak vstřebatelnost kurkumy. Proto je vhodné studovat složení kloubních preparátů.

Výrobci specializující se na zpracování přírodních extraktů mají technologie, které umí velké krystaly kurkumy žádoucím způsobem „zmenšit“, a učinit je tak pro pacienty co nejvstřebatelnější. Jedním z možných řešení je kurkuma zpracovaná formou tekuté mikro-emulze do podoby bio-optimalizovaného extraktu. Za jejím vývojem stojí společnost Tilman®, která je specialistou na vývoj přírodních řešení pro podporu zdraví už více než 60 let. Tato forma umožňuje organismu podanou kurkumu mnohem lépe vstřebat, a následně i maximálně využít. Dobře zpracované tobolky s vysokým obsahem kurkuminu jsou v západní Evropě čím dál populárnější. Tento trend se nejvíce prosadil v Belgii.

Přírodní cestou

I u nás si mnoho lidí hledá přírodní cesty ke zlepšení pohybu. Kurkuma a její účinky na zdraví jsou více než přesvědčivé. Zkušenosti ukazují, že tobolky, v nichž je kurkuma dobře zpracovaná, mohou nahradit některé tradičně užívané produkty, které nejsou postaveny na přírodní bázi.